1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кризата с тютюна принуди цели семейства от Родопите да напуснат родните си места

Кризата с тютюна принуди цели семейства от Родопите да напуснат родните си места

В Гърция българите работят в земеделието

Кризата с тютюна принуди цели семейства от Родопите да напуснат родните си места и да търсят работа в чужбина, съобщи БНР. Само от района на Кирково за Гърция са заминали хиляда души. Според местната администрация, ако емиграционните процеси продължат с този темп, след няколко години селата ще се обезлюдят.

В Гърция българите работят в земеделието. На месец изкарват между 500 и 700 евро. Някои работодатели поемат храната и нощувката. "Въпреки кризата и въпреки всичко, което в момента се говори за проблемите в Гърция, нашите хора намират там работа, доволни са и от заплащането и за месец, месец и половина получават това, което получават за цяла година от тютюна", обяснява кметът на Кирково Шукран Идриз.

Така едно четиричленно семейство може да спечели близо 3 000 евро само за 4 месеца. У нас, ако отглежда тютюн, е на загуба. Затова хората масово се отказват от тази култура. Намалението на площите е с над 50 на сто. "При увеличени четирикратно осигурителни вноски, здравни вноски, при увеличени разходи за производството на тютюн едвам успяват да покрият разходите", допълва Шукран Идриз.

Заради проблемите с тютюна местните хора търсят алтернатива не само в Гърция. За да запази хората и поминъка им, управата в Кирково настоява от догодина държавата да задели пари от бюджета за премии на тютюнопроизводителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.