Куба реши да използва волове вместо трактори

Бори се с кризата

Куба реши да използва волове в борбата с кризата с недостига на гориво и за насърчаване на производството в областта на селското стопанство. В идните няколко години хиляди волове ще заменят скъпо излизащите на кубинските фермери трактори. Последните вече не са ефективни за използване в кубинските стопанства заради повишаващите се цени на горивата в страната. За целта в Куба са открити центрове за дресиране на воловете, които ще заменят до 2012 г. кубинските трактори.

Куба изживява най-тежката икономическа криза от така наречения специален период, последвал разпадането на СССР през 1991 г. Горивото и електричеството, произвеждано главно в ТЕЦ-ове, от юни вече са ограничени за държавните предприятия.

Един от приоритетите на президента Раул Кастро е увеличаването на селскостопанската продукция в страната, която сега внася 80 процента от храните, от които има нужда. В края на май министерството на земеделието обяви, че разполага с 265 120 вола, които да заменят тракторите из кубинските полета. Това обаче е крайно недостатъчна цифра, за да се изпълнят целите, набелязани от Раул Кастро.

Самият Кастро неотдавна говори в своя реч за недостига на трактори и за високите цени на горивата и намекна, че воловете могат да изиграят роля за намирането на изход от това положение в малките ферми.

Около 39 процента от 1,5-те милиона хектара обработваеми държавни земи в Куба са предоставени за ползване на частни фермери в рамките на нови мерки, въведени от кабинета на Кастро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.