1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Култивиране на маточина II част

Култивиране на маточина II част

На първата година след разсаждане се получават 120–150 кг сухи стръкове на декар


Вегетативно размножаване с коренища. Прилага се на ограничени площи през есента (октомври–ноември). Коренищата  на 2 до 5-годишни растения се разделят на части с по 2–3 вегетативни пъпки и разсаждането се прави още същия ден на същите разстояния. Не е желателно използването на коренища от много стари насаждения, които често са нападнати от болести.

Грижи през вегетацията

При всички начина на размножаване грижите се свеждат до  поддържане на почвата рохкава и чиста от плевели чрез редовно окопаване и плевене. През вегетацията се правят 2–3 окопавания  – механизирано в междуредията и ръчно в редовете.

В многогодишните насаждения е желателно да се направят 2–3 подхранвания: с течен или разложен оборски тор: в началото на вегетацията, след жътвата на първия откос и и в късна есен. Вместо оборски тор може да се използва амониев нитрат в количество 10 кг на декар.

Маточината е влаголюбива култура и напояването се отразява много положително на растежа и добивите. Поливка е необходима след първия откос и по възможност втора – през август–септември.

Борбата с болести и неприятели се води предимно с културни мерки: правилен подбор на почва и местоположение, здрав посадъчен материал и изнасяне на болните растения извън насажденията.

Прибиране на реколтата

Маточните насаждения се използват за получаване на дрога от лист и по-рядко – от стрък. Цялата надземна маса на  растението се изрязва с косачка или сърп на 4–5 см височина от  почвата. Когато се прибира за лист това трябва да се прави преди цъфтежа на растенията, когато листата са напълно развити и съдържанието на етерично масло е най-високо. Стъблата се изрязват рано сутрин, когато листата са свежи. Те изнасят веднага до преработвателия пункт, където листата се обират и се сушат в проветриво помещение на тънък слой или в сушилна при температура 35оС.

Прибиране на дрога стрък може да се направи еднократно  още първата година, ако разсаждането е направено през април–май. В следващите години прибирането е дву- или трикратно в зависимост от условията, грижите и състоянието на насажденията.

При благоприятни условия, след около месец се развиват нови стъбла и може да се прибере втора реколта. Не се препоръчва обаче отглеждането на маточината по-дълго от три години на едно място, тъй като посевът се сгъстява прекомерно и добивите намаляват.

След втората година дрогата се прибира в края на бутонизацията и началото на цъфтежа. Второто прибиране се извършва през първата половина на септември. При задържане стръковете на полето листата бързо почерняват и изгубват търговската си стойност.

Първична преработка. Събраната суровина се почиства и пренася бързо за изсушаване без да се допусне уплътняване. Листата потъмняват много бързо, губят търговската си стойност и трябва да се сушат много веднага чрез разстилане на тънък пласт върху рамка или платна. Избягва се сушене на пряко слънце, при което листата пожълтяват и губят качество. Възможно и препоръчително е изсушаване в сушилня при температура до 35оС.

При прибиране на стръкове покосяването се извършва преди образуване на цветни пъпки, при височина на стъблото до 70 см.

Добиви. 1 кг свежи листа се получават от 2–3 кг свежи стъбла или от 5–6 свежи листа.

На първата година след разсаждане се получават 120–150 кг сухи стръкове на декар, на втората – 200–250 кг, а на третата 300–400 кг сухи стръкове или 60–80 кг сух лист.

Семепроизводство. Подбират се добре развити растения, които се оставят да прецъфтяват и образуват зрели семена, които са кафяво оцветени. Стъблата се орязват и разстилат на тънък пласт на проветриво място, след което се очукват 2–3 пъти, докато престанат да отделят семена. Семената се съхраняват на сухо и проветриво място на тънък пласт./Списание АгроКомпас

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.