1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. КЗК се е самосезирала заради съмнения за картелно споразумение при изкупвачите на тютюн

КЗК се е самосезирала заради съмнения за картелно споразумение при изкупвачите на тютюн

Очаква се в следващите 24 часа премиерът Пламен Орешарски да се срещне с представители на компаниите

Комисията за защита на конкуренцията се е самосезирала заради съмнения за картелно споразумение сред фирмите изкупвачи на тютюн. Очаква се в следващите 24 часа премиерът Пламен Орешарски да се срещне с представители на компаниите. За това съобщи вчера, 15 януари, председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов пред Дарик радио.

Напрежението сред тютюнопроизводителите расте, но все още не е ясно дали и кога ще се стигне до затваряне на основни пътни артeрии в страната, каза още кметът на Сатовча.  

Изкупната кампания е започнала много слабо и на изключително ниски цени, припомни той. В района на Гоце Делчев е изкупена едва около 10 на сто от продукцията. В община Сатовча от прогнозирани 1700 тона са изкупени около 10 тона. Междувременно стана ясно, че в аграрното министерство се е провела среща на зам.-министър Бюрхан Абазов с производители на ориенталски тютюни от областите Благоевград, Хасково и Кърджали.

На нея е обсъждана ситуацията в момента с изкупната кампания и готвените промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Тяхната цел е да бъде намерен баланс между  сегашната ситуация на пълна либерализация и тоталната регулация на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.