1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Лек спад при световните запаси от захар

Лек спад при световните запаси от захар

В края на новия сезон резервите ще са намалели с близо 1 процент или 369 хиляди тона

 

Лек спад при световните запаси от захар, както и намалено производство очакват през следващия сезон анализаторите от земеделското министерство във Вашингтон. Като цяло количеството произведена захар ще достигне малко над 188 милиона тона, с 3,5 милиона тона по-малко от рекорда, постигнат година по-рано.

В същото време потреблението за хранителни цели ще бъде с около 10 милиона тона по-малко, изчисляват експертите. За настоящия сезон излишъкът се оценява на над 17 милиона тона.

Въпреки че и догодина производството ще надвишава търсенето, се очаква лек спад при складовите наличности. В края на новия сезон резервите ще са намалели с близо 1 процент или 369 хиляди тона до около 49 милиона тона. Това количество би стигнало за покриване на нуждите за 100 дни.

Без оглед на прогнозите за добро предлагане, цените на суровата захар се покачват от няколко дни. На борсата в Ню Йорк юлските фючърси се търгуват в момента за 230 евро за тон, което означава поскъпване с 10 процента спрямо най-ниските нива от 209 евро, достигнати през втората половина на април. В същото време цената на дългосрочния контракт за месец март 2019-та се покачи с 6 на сто до близо 250 евро за тон.

Подобно е и развитието при рафинираната захар. На борсата в Лондон цената на августовските фючърси в момента е 297 евро за тон, или с 12 процента повече, отколкото през април. За доставки през март догодина купувачите плащат 299 евро. (Topagrar.com)

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.