1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Липсата на суровина е основен проблем в консервната промишленост

Липсата на суровина е основен проблем в консервната промишленост

За селскостопанският производител е безинтересно да произвежда зеленчуци, счита Антоанета Божинова

Основен проблем в консервната промишленост от години е липсата на суровина. Като втори проблем може да се посочи липсата на работната ръка. Това съобщи инж. Антоанета Божинова - изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ). „Проблемът се изразява в това, че за селскостопанския производител е безинтересно да произвежда зеленчуци”, поясни тя. По нейните думи субсидиите, които са гласувани да се дават в европейски мащаб, са за декар, за единица обработваема земя. „Разликата в себестойността на зеленчуци в сравнение с тази на житни култури е в пъти. Производството на един тон пшеница е със себестойност около 68 лв., а за един тон корнишон е около 1300 лв. Субсидията е еднаква и за едните, и за другите. За всички е ясно защо в момента всички гледат житни култури и никой не желае и да чуе за това да засажда зеленчуци”, констатира Божинова.

Тя твърди, че българското правителство не е успяло да намери мотивация така, че производителят на зеленчуци да бъде компенсиран донякъде за тези разлики. Божинова отбеляза, че поради кризата със суровините, с около една трета е намалял износът на плодове и зеленчуци от България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.