1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Лютви Местан: Няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн

Лютви Местан: Няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн

Снимка:

В бюджета за тази година най-много национални доплащания са предвидени за тютюнопроизводителите

Няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн. Гласът на тютюнопроизводителите е чут. Това обяви в ефира на държавното радио лидерът на ДПС Лютви Местан.

Да чуем гласа на тютюнопроизводителите означава да чуем собствения си глас, защото огромна част от парламентарната група на ДПС се състои от колеги, които са израснали с катранови ръце. Проблемът им е наша собствена съдба, обясни ситуацията Местан.

Двете партии, които стоим зад кабинета и самият кабинет, ще сторим всичко, което е необходимо, независимо от ограничените възможности за въздействие, резултат от престъпната либерализация на сектора, коята беше извършена от предишните управляващи, обясни Местан.

Той обяви, че след като Комисията за защита на конкуренцията излезе с решение от проверката за картел сред търговците на тютюн се окаже, че изкупните цени тази година са по-ниски от миналогодишните, държавата щяла да компенсира производителите.

Ние превантивно заложихме в бюджета за 2014 година цели 30 млн. лв. повече за националните доплащания за тютюнопроизводителите. Поемам ясна политическа отговорност, че в крайна сметка тютюнопроизводителите ще получат повече, отколкото при управлението на ГЕРБ, обяви още Местан.

Той посочи и че сегашните действия на управляващите по казуса били пожарни, но имало и дългосрочна стратегия за укрепването на този отрасъл. В бюджета за тази година най-много национални доплащания са предвидени тъкмо за тютюнопроизводителите - около 100 млн. лв.

Заради европейските изисквания от 2010 г. България не може да подпомага пряко тютюнопроизводителите. Така през последните години парите за тях се предвиждат в бюджета с цел да се развиват алтернативни производства, но това не се случва. Никое от правителствата нито преди 2010 г., нито след това взе мерки за развиване на алтернативни земеделски култури в районите, където продължава да се сади тютюн.

Протестите на тютюнопроизводителите заради забавеното изкупуване на продукцията им продължават и днес в село Кочан. Председателят на Инициативния комитет Бранко Заимов каза пред БНР, че след като държавата не може да се намеси в работата на фирмите изкупвачи, да бъде решено от бюджета да се отпуснат компенсации за разликата до 7 лева за кг продукция. От фирмите стопаните искали да им платят по 6.50-7 лв. на килограм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.