1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Малките земеделски производители – акцент на агроизложението в Кнежа

Малките земеделски производители – акцент на агроизложението в Кнежа

По време на събитието беше представена дейността на МИГ-Кнежа

Дейността на Местна инициативна група (МИГ) в град Кнежа бе представена по време на тридневно агроизложение, което се проведе от 18 до 20 юни. Събитието бе открито с приветствени думи от Г-жа Милена Горанова – председател на Управителния съвет на МИГ- Кнежа, откри събитието с приветствени думи.

„За две години упорита работа успяхме да финансираме 22 проекта на стойност 2 млн. и 630 000 лв.“, подчерта Иван Христов, изпълнителен директор на МИГ – Кнежа. Той представи дейността на Местната инициативна група. „В новата стратегия ще акцентираме върху младите фермери“, обеща г-н Христов.

Г-н Симеон Шарабански, кмет на града, представи проектите, внесени в МИГ – Кнежа за рехабилитация на централната градска част, ремонт на спортната зала „Гълъбин Боевски“ и изграждане на три детски площадки – две в град Кнежа и една в село Лазарово.

Поради лошото време демонстрацията на земеделска техника се състоя във втория ден на изложението. Освен нова агротехника гостите на изложението имаха възможност да научат повече за Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ и за начините за кандидатстване в учебното заведение. Представителите на гимназията се похвалиха, че от тази година е разкрита и нова паралелка – бубарство.

Гостите на проявата се запознаха и със стъпките, които се предприемат при кандидатстване за кредит и изготвяне на бизнес план, представени от г-н Христов.

Д-р  Наталия Петровска, гл. асистент в Института по царевицата в Кнежа представи на зрителите историята и дейността на Института и припомни, че тази година се навършват 90 години от създаването му.

„От 1962 г. Институтът е единственият научен център в България, който отговаря за Националната координационна програма за царевицата“, заяви  д-р Петровска.

По време на заключителния ден зрителите имаха възможност да разберат повече за успешно реализираните проекти в град Кнежа и какво предстои да се прави през новия програмен период на ПРСР.

Танцови състави към Народно читалище „Борба-1896“ допринесоха за доброто настроение на всички посетители на агроизложението.

 Агроизложението се провежда в рамките на обществена поръчка с предмет: „Организиране на тридневно информационно агроизложение за популяризиране на местни продукти”, с възложител Местна инициативна група – Кнежа и изпълнител Агенция „Стратегма“  ООД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.