1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. "Малтери Суфле България" инвестира в нов завод за малц в Плевен

"Малтери Суфле България" инвестира в нов завод за малц в Плевен

Очаква се новото предприятие да влезе в експлоатация в края на 2024 г.

Фирма "Малтери Суфле България" инвестира в строителство на нов завод за малц в Плевен. Стартът беше даден на 13 април. Компанията е един от трите най-големи световни играчи в малцовата индустрия и дъщерно дружество на европейската селскостопанска група InVivo, един от водещите европейски представители в областта на агробизнеса, който притежава пoвeчe oт 92 oбeĸтa в 38 cтpaни.

“Малтери Суфле“, един от трите най-големи световни играчи в малцовата индустрия и дъщерно дружество на европейската селскостопанска група InVivo, положи основите на новата си производствена база в Плевен. През годините проектът се разви по отношение на капацитета, конфигурацията и изискванията за финансиране. С този нов завод за малц, с производствен капацитет от 60 000 тона годишно, “Малтери Суфле“ инвестира близо 60 милиона евро във веригата ечемик - малц - бира в България, като по този начин затвърждава позицията си на водещ производител на малц в страната. В допълнение към удвояването на производството, новият завод, ще отговаря на най-модерните стандарти по отношение на производителността, безопасността и енергийната ефективност. Фотоволтаичните панели се очаква да покрият близо 40% от нуждите от електроенергия, намалявайки сегашния въглероден отпечатък с повече от 1700 тона СО2 годишно.

В рамките на година и половина нуждата ни от качествен пивоварен ечемик почти ще се удвои от около 45 000 тона на 85 000 тона, казаха собствениците. Това са около 20 000 ха площи. „За целта ще увеличим броя на българските фермери, с които си партнираме, до около 350, осигурявайки им стабилни доходи, финансиране без посредници и гарантирано обратно изкупуване на реколтата им от пивоварен ечемик, придружени от специализирани агротехнически консултации“, обясни Гийом Котюр, генерален директор на подразделение малц в ІnVіvо. В допълнение той обясни, че това е дългоочакван проект, важен за клиентите-пивовари, за доставчиците-земеделци, както и за българската държава.

"Малтери Суфле България" получи поздравителен адрес от президента на Република България г-н Румен Радев. Приветствие към домакините направи служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който не пропусна да отбележи, че стокооборотът между Франция и България за миналата година надхвърля 2,6 милиарда евро, а инвестициите от Франция у нас са повече от 1,2 милиарда евро. Той благодари за доброто сътрудничество и на френските компании, които са част от този процес и до момента са открили над 15 000 работни места в страната ни. „Поздравявам компанията за начинанието, което предприема. За мен толкова голяма инвестиция на сериозна световна компания е знак, че България е конкурентоспособна и добро място за правене на бизнес. Щастлив съм да разбера, че заводът ще разчита на местни суровини от местни доставчици, строителните дейности ще бъдат извършени също от местна фирма. Също така, ще се инвестира много в екология, енергийна ефективност, модерни технологии и иновации. Това е доказателство, че и във времена на икономическа нестабилност бизнесът не спира, а продължава да се развива.“

На събитието присъства Н.Пр. г-н Жоел Мейер, посланик на Република Франция, който отбеляза, че подобна инвестиция е чудесен пример на сътрудничеството между България и Франция. „Защото освен че се развива групата „Суфле“ и се създава заетост за квалифицирана работна ръка, инвестицията ще засили партньорската верига, в която са включени земеделците, пивоварите и изобщо целият регион.“

 „Открихме пазар и потенциал за отглеждане на ечемик. България се счита за страна, в която инвестициите са лесно осъществими. В момента нямаме възможност да задоволим пазара на малц. С новия завод ще удвоим производствения капацитет и ще можем да задоволим пазара в Румъния, Гърция и Турция. Производството ще е много по-модерно. Целта ни е да произвеждаме малц с високо качество“, посочи Клеман Гравро, Мениджър на „Малтери Суфле България“.

По време на откриването организаторите отбелязаха, че са благодарни на община Плевен и на кмета Георг Спартански за това, „че ни помогнаха и ни съветваха в усилията ни през тези години този проект да види бял свят. Успяхме да установим конструктивен диалог с кметството от самото начало, с много внимателно вслушване в нашите нужди от службите на кмета. Знаем, че бюджетът на общината е доста малък и помощта, която получаваме или е обещана, е още по-ценна. Така все още разчитаме на обещанието за реновиране на пътя, водещ до завода и индустриалната зона в края на строежа.“

„Пивоварните сортове, които търсят партньорите ни от пивоварната индустрия, са основно Саламандър, Типи и Донау. Ние ги предлагаме на земеделците. За мен е удоволствие, че двете дивизии за производство на малц и за семена се развиват успоредно. За нас стратегическата цел е да създаваме добавена стойност за земеделците. Производственият процес е сложен и дълъг - от семето, до изкупуването му след жътва. А качеството е на първо място. То носи добавена стойност и на пивоварите, и на земеделците заради добрата цена“, подчерта Кристиян Велев, управител на „Суфле Агро България“.

Новият завод се очаква да влезе в експлоатация в края на 2024 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.