1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мариана Кукушева: Забавянето на евросубсидиите притеснява всички преработватели

Мариана Кукушева: Забавянето на евросубсидиите притеснява всички преработватели

Снимка:

Средствата са необходими, за да се случи икономиката от нивата до трапезата

Не стана ясно дали държавата ще изплати дължимите лихви за забавяне на евросубсидиите към българските земеделски стопани. Това каза Мариана Кукушева, председател на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и председател на Консултативния съвет по зърно към Министерство на земеделието и храните, цитирана от Агенция “Фокус” .

„Нашите колеги, като изрядни данъкоплатци към бюджета са изплатили своите задължения към държавата. Когато един данъкоплатец не спазва в срок своите задължения, той бива санкциониран и плаща дължими лихви”, каза Кукушева.

По думите й – не е станало ясно - защо очакваният разход за субсидиите е толкова изненадващ и непоносим за българския бюджет, след като в края на миналата година стана ясно, че са наградени чиновници от Министерство на финансите за правенето на един добър бюджет.

„В бизнеса бюджетът се формира с очаквани приходи и със заложени разходи, така се формира и бюджетът на държавата, правилата са едни и същи. Тук става въпрос за евросубсидии, които са вече усвоени и раздадени във всички останали европейски държави. Друг е въпросът, че към момента тези евросубсидии, които се получават в старите страни членки на Европейския съюз, са три пъти по-високи”, каза Мариана Кукушева.

По думите й - това забавяне на евросубсидиите притеснява всички преработватели. „Невъзможността да реализираш и да разплатиш определени мероприятия, които трябва да бъдат извършени на нивата, създава възможност за угроза за новата реколта. Възможно е да бъдат спестени мероприятия, които се провеждат на нивата, възможно е да бъдат спестени част от торовете, които са необходими за получаване на добра реколтата. Земеделието е сектор, който е структуроопределящ при формиране на Брутен вътрешен продукт, всяко сътресение в този сектор би било повод за голяма тревога и отражението ще бъде пряко в следващите сектори на икономиката на държавата. Не е важно кой е крив и кой е прав. Истината е една, това са средства, които са необходими, за да се случи икономиката от нивата до трапезата”, каза Мариана Кукушева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.