1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Медът е безценен природен дар, който не само ни храни, но и ни лекува

Медът е безценен природен дар, който не само ни храни, но и ни лекува

До 20 август на площада пред Централна баня в София, пчелари от цялата страна предлагат висококачествен мед и пчелни продукти

По инициатива на столичния браншови пчеларски съюз в дните  от 15 до 20.08.2011 г. се провежда Национална седмица на меда. Инициативата се осъществява в десет български града едновременно, сред които София, Варна, Добрич, Шумен, Кюстендил, Радомир, Ямбол, Банкя и др. Кампанията се финансира  със средства от ЕС и републиканския бюджет, тъй като Съюзът на пчеларите е бенефициент по Националната пчеларска програма.  Това заяви специално за Агро.бг инж. Михаил Михайлов, председател на столичния браншови пчеларски съюз. Изложението се провежда традиционно  от 2006 година насам.

Целта на изложението е  да се популяризират пчелните продукти в България. Медът е не само  храна, а и  лекарство. Повечето производители са на мнение, че трябва да се осъществи пряк контакт между  производителите и  потребителите, за да може истинският мед, и всички пчелни продукти да намерят постоянно място на  трапезата на българина.

Въпреки, че страната ни е с традиции в производството на мед, консумацията на този продукт  на глава от населението у нас, остава на много ниско ниво, в сравнение с останалите страни от ЕС. Според инж. Михаил Михайлов,  трябва да се положат  усилия в посока промяна на културата на хранене на българина, да се научим  да консумираме повече мед и пчелни продукти. Въпреки желанието на все повече хора да се занимават с пчеларство, в този сектор неразрешените проблеми са много.

За всички, които искат да опитат, или да си закупят  качествен мед и други пчелни продукти, могат да ги открият на площада пред  Софийската централна баня.

Видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.