1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Месо от сой

Месо от сой

Качествената кайма ще е от сой, а не натъпкана със соя.

Вече имаме Български държавен стандарт (БДС) за млечните продукти.

Сиренето с растителни мазнини (палмово масло) е изолирано. Все по-малко хора могат да се видят около хладилните витрини с неистинските млечни продукти. А колко се купува от “истинските” и колко от “фалшивите”, статистиката още не е изчислила.

От 2 август влизат в сила и нормите за месните продукти. Качествената кайма ще е от сой, а не натъпкана със соя.

Българският държавен стандарт, който реанимирахме от соцвремето, сега не е задължителен за производителите. Ще рече, че който иска, си слага етикета, който не иска, продължава да тъпче кренвиршите със соя.

Можем отсега да се обзаложим, че напънът за чистофайничество в храните ще ги оскъпи с доста по-голям процент, отколкото е неизбежното увеличение заради натуралните съставки.

Сигурно ще се намерят и производители, които ще опитат познати хватки - едно пише на етикета, друго е съдържанието вътре. Ако те хванат, хванат, чистата печалба обаче е сигурна и си заслужава риска. То и сега си е така - цените на свинското на едро не са мръднали от три-четири месеца, но кренвиршите поскъпват, защото се повиши цената на соята на световните пазари, предаде в. "Труд".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.