Месопроизводството в края на 2017-набор от мнения

Предаването „Говори България“ срещна различни позиции

Защо цената на българското месо е близо с лев по-висока от вносното. Предаването „Говори България“ срещна различни позиции в края на 2017-та. Според представители на  на МЗХГ (съветника на министъра на земеделието, храните и горите Бойко Синапов) това е следствие на   оскъпяването от прекупвачи и някои от самите месопреработватели. Според Кирил Вътев, член  на Асоциацията на месопреработвателите - главно заради това, че животновъдството у нас не се е обединило на кооперативен принцип и не е направена  голяма кланица, с капацитет на тези в другите Европейски страни. Тъкмо тя би дала сигурност и на по-малките в кооператив, в който всеки знае своите отговорности. Един - да произвежда фуража, друг - да е зает с кланицата, трети – с предлагането по цялата хранителна верига до пазара.

Сега за да вземе плащания на площ - месопроизводителят е принуден  да се занимава и със земеделие и да отглежда и фураж. Кой е ефeктивен ще проличи едва когато спрат eвропейските субсидии, обобщи Кирил Вътев. Друга наложителна мярка според него е дифренцираната ставка на ДДС. За пример той даде Румъния, която намали ДДС от 24 на 9 процента и сега българите от Русе, да речем, ходят през Гюргево на пазар в Румъния. Общо е обаче впечатлението, че авторитетът на родната продукция се връща и е време повече стопани и производители на традиционни местни храни да се престрашат за защита на географско наименование. Европа е гладна за уникални предложения и ни чака.

Автор: Ваня Манолова