1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Международните цени на млечните продукти отново се покачват

Международните цени на млечните продукти отново се покачват

Тенденцията се обърна едва в края на август

Поредно покачване на цените на млечните продукти беше регистрирано при последната сесия на международната търговска платформа Глоубъл Дейри Трейд. Индексът се покачи с 4 процента, като поскъпване имаше при всички продукти.
 
За първи път от месец май по-висока цена беше постигната за пълномасленото сухо мляко. През третия месец на годината общият индекс беше достигнал седемгодишен връх, но след това започна да пада. Тенденцията се обърна едва в края на август, след осем поредни сесии с отрицателни резултати.
 
При първата сесия за септември маслото отчете плюс от 3,5 % до 4948 долара за тон, сиренето чедър поскъпна до 4328 долара, а лактозата записа плюс от 6 процента до 1176 долара за тон.
Положителна е и тенденцията при цените за млеката на прах.
 
Обезмасленото сухо мляко е нагоре със 7 на сто до 3274 долара, а пълномасленото, което се търгува в най-голям обем, добави 3 процента до 3691 долара за тон. По време на сесията бяха продадени общо 25 хиляди тона различни млечни продукти, а броят на участниците се покачи на 187.
Според анализаторите резултатите от сесията показват, че пазарът се е стабилизирал, а най-голям интерес продължава да проявява Китай. Нови клиенти с големи поръчки има и от югоизточна Азия, Близкия Изток и Африка, за които пълномасленото сухо мляко представлява най-важната стока. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.