1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министър Найденов се срещна с посланика на Австрия

Министър Найденов се срещна с посланика на Австрия

Снимка:

По време на срещата бяха обсъдени позициите на двете страни по Общата селскостопанска политика на ЕС, които до голяма степен съвпадат

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещана с Н. Пр. Герхард Райвегер, извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия в България и аташето по въпросите на земеделието, горите и околната среда д-р Кристиян Бравенц. По време на срещата бяха обсъдени позициите на двете страни по Общата селскостопанска политика на ЕС, които до голяма степен съвпадат.  

За нас е важно да се запази  както общият финансов пакет на страните членки на ЕС, така и Първи и Втори стълб на подпомагане, като би било добре  да се уеднакви съотношението между старите и нови членки на ЕС, посочи министър Найденов. България подкрепя идеята за еднакво стартово подпомагане и преразглеждане на разпределението на средства за секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство", допълни министърът.
    
Част от основните цели на Министерството на земеделието и храните са да ограничи обезлюдяването на селските райони, като се развие инфраструктурата и се насърчи земеделското производство сред младите хора. За България, както и за Австрия е важно да се съхрани биоразнообразието, което да допринесе и за по-голяма заетост в отрасла, каза министър Найденов.   
    
Той запозна посланика със състоянието на земеделието у нас като отбеляза, че за миналата година аграрният сектор бележи ръст от 11%, търговското салдо се е повишило над  2 пъти, а инвестициите в сектора са нараснали с  над 30%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.