1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министър Найденов се срещна с тютюнопроизводители от Кърджалийска област

Министър Найденов се срещна с тютюнопроизводители от Кърджалийска област

И тази година заетите в отрасъла ще получат национални доплащания за тютюн в размер на 70 млн. лева

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с тютюнопроизводители от община Кирково, област Кърджали. Срещата се състоя по инициатива на народния представител на ПП ГЕРБ Цвета Караянчева и областния управител на Кърджали Иванка Таушанова.  

По време на срещата министър Найденов запозна присъстващите с възможността и тази година заетите в отрасъла  да  получат национални доплащания за тютюн в размер на 70 млн. лева.  Министърът допълни, че сумата ще бъде изплатена на два транша - 35 млн. лв. до края на месец май 2011 г. и още 35 млн. лв. до края на месец август 2011 г.
 
Той  разясни и разпределението на финансовите средства по сортове като за производителите на сортова група „Басми” са отделени 70% от общата сума, което е 2,06 лв./кг; 10% за сортова група „Каба Кулак”, което е 1,47 лв./кг и 20% за сортовете „Бърлей” и „Вирджиния”, което е 0,93 лв./кг.

„След обнародване в Държавен вестник средствата от първия транш ще бъдат изплатени на всички подали заявления за 2010 г. тютюнопроизводители. С тези пари те ще имат възможност да изплатят своите задължения към държавата, което е необходимо условие, за да могат да получат втората част от парите”, посочи още министър Найденов.  
   
Министърът допълни, че тези национални доплащания са за референтен период за 2007-2009 г. и ще достигнат до хората дори и сега да не отглеждат тютюн, единственото изискване за тях е към момента да се занимават със земеделие.

Той призова производителите да бъдат внимателни на кои фирми изкупвачи си продават тютюна, защото след либерализацията на пазара имат право на избор, на кого да предложат продукцията си.

След обиколка на Общинската служба „Земеделие” министърът пое ангажимент да бъдат отпуснати средства за ремонт на сградния фонд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.