1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министър Найденов се срещна със земеделски производители в Белоградец

Министър Найденов се срещна със земеделски производители в Белоградец

Снимка:

На срещата той информира, че ЕК е одобрила прехвърлянето на 600 млн. лева по ПРСР

Министърът на земеделието  и храните д-р Мирослав Найденов  се срещна със земеделски производители в село  Белоградец. На срещата той информира, че Европейската комисия е одобрила прехвърлянето на 600 млн. лева по ПРСР. "От средата на месец юли ще бъдат отворени  мярката за модернизиране на земеделските стопанства - 121, млад фермер - 112 и мярката  за обновяване и развитие на населените места - 321", допълни още той.

Министър Найденов информира, че  тази година  може да разчитаме на добра реколта и че очакваните  цени на зърното са в положителна насока за зърнопроизводителите.

От страна на земеделските стопани  бяха зададени въпроси  във връзка  с контрола на вината  и за бъдещата Обща селскостопанска политика след 2014 г. Министър Найденов информира, че  с новия Закон за виното и спиртните напитки ще бъде предоставен на Изпълнителната агенция по лозата и виното по-голям контрол  върху фалшивите вина. Той обясни на земеделците, че в следващия програмен период  на ОСП средствата, ще бъдат в размер на 836 млн. евро годишен пакет. Те  ще се  предоставят за стопанство, а не както досега на единица площ  и  на глава добитък. 

ЕК предлага да има таван за директните плащания  от 150 000 евро, допълни министърът. България отстоя  10% от пакета  за секторите животнвъдство, плодове и зеленчуци. За това свое предложение страната ни бе  подкрепена от Германия и Франция, допълни министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.