1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министър Найденов ще се срещне със земеделски производители в село Лозенец

Министър Найденов ще се срещне със земеделски производители в село Лозенец

Снимка:

Ще бъдат обсъдени обезщетенията на засегнатите от експлозиите стопанства

Днес, 26 юни, земеделският министър Мирослав Найденов отново ще се срещне със земеделските производители в село Лозенец, за да обсъдят обезщетенията на засегнатите от експлозиите стопанства. Срещата ще се проведе от 10:30 часа в читалището на селото.

Все още не е осигурен достъпа до 7 000 дка земеделски земи, които попадат в 3-километровата зона за сигурност. Военните вече са прочистили половината от площите, но заповедта за пълна забрана на достъпа не е променена.

Собствениците на нивите, засети с ечемик, и на лозовите масиви все още не могат да влязат в земите си, въпреки че времето за жътва е дошло и са пропуснати няколко агротехнически мероприятия. При срещата си със земеделския министър Мирослав Найденов в село Лозенец стопаните бяха уверени, че поне в началото на тази седмица ще им бъде разрешен контролиран достъп в прочистените зони, но поради съображения за сигурност това още не е направено, защото се изисква разрешение от Министерствата на отбраната и на вътрешните работи.

От прочистените земи досега са извадени над 920 невзривени боеприпаси и над 400 тона взривни остатъци. През почивните дни военните са прекратили временно прочистването, но днес отново 136 военослужещи от Сухопътни войски ще възобновят операцията. Целият район на 3-километровата зона за сигурност около взривените складове е с площ 27 000 дка, но приоритетно военните обхождат и прочистват земеделските земи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.