1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министър Найденов участва в национално съвещание на Съюза на птицевъдите в България

Министър Найденов участва в национално съвещание на Съюза на птицевъдите в България

Снимка:

Проблеми в сектора са наложили възстановяването на практиката за срещи на национално равнище

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов взе участие в национално съвещание на Съюза на птицевъдите в България, което се провежда за първи път след прекъсване от няколко години. Според птицевъдите проблеми в сектора са наложили възстановяването на практиката за срещи на национално равнище.

Сред проблемите, изтъкнати от съюза, са високите цени на фуражите, натискът на сивата икономика, необходимостта от изпълнение на крайните срокове за изпълнение на изискванията на ЕС за хуманно отношение към животните, както и не на последно място нарасналата конкуренция в рамките на много по-широкият вече отворен европейски пазар.

Министър Найденов подчерта, че не може да се разчита на удължаване на срока за изпълнение на европейските изисквания за хуманно отношение към сектора и че всъщност са предоставени много възможности за финансово подпомагане по Програмата за развитие на селските райони, от които той може да се възползва.

По отношение отправени въпроси, свързани с националните доплащания за животновъдния сектор, както и с високите цени на фуражите и исканията за диференцирани ставки по ДДС за хранителни продукти, министър Найденов пое ангажимент да инициира среща на представители на Съюза на птицевъдите в България с финансовия министър, на която тези въпроси да бъдат поставени.

Министър Найденов посочи още, че предвид очакваната добра година в зърнопроизводството, се надява да има стабилизиране на цените и на фуражите.

Птицевъдите получиха детайлна информация за стартиращите прозорци за прием на документи по Програмата за селските райони 2007 – 2013 г. от заместник-директора на Държавен фонд „Земеделие” Свилен Колев, както и от представители на Управляващия орган на програмата за всички мерки и направления на подпомагане, от които биха могли да се възползват.

На срещата присъстваха още директорът на Дирекция „Животновъдство” Кирил Кирков, „Държавни помощи и регулации” Дора Ненова, както и директорът на Дирекция „Контрол на храни” към Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински, които взеха участие в дискусиите в рамките на националното съвещание.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.