1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министрите на земеделието на страните от Г-20 се събират на среща в Париж

Министрите на земеделието на страните от Г-20 се събират на среща в Париж

Снимка:

За изхранването на нарастващото население на планетата светът трябва да увеличи със 70% земеделската продукция

Министрите на земеделието на страните от Г-20 се събират на среща в Париж с деликатната задача да се споразумеят за единна световна система за регулиране на земеделския сектор.

Страните от Г-20 са изправени пред амбициозната, но много деликатна задача да поставят основата на световно управление на земеделския сектор - един от приоритетите на ротационното френско председателство на групата.

Предлаганият от Париж план включва създаване на обща база данни за запасите и реколтите, въвеждане на правила относно експортните ограничения, прозрачност и регулация на стоковите и финансовите пазари, свързани със земеделската продукция, както и създаване на специални резервни фондове, които в случай на криза да подпомагат най-уязвимите от дефицит страни. За изхранването на нарастващото население на планетата светът трябва да увеличи със 70% земеделската продукция с активното участие на частния сектор в инвестиции и иновации.

Споразумението изглежда трудно постижимо заради разногласията и резервите на много държави от групата по деликатните теми за прозрачността на информацията за земеделските им запаси, производство и износ, което се възприема като посегателство към суверенитета на страната. В изявлението си на 17 юни френският министър на земеделието Брьно льо Мер подчерта, че Франция няма да приеме компромисът да обезсмисли водените от една година преговори. "Ще се борим 21 век да не бъде век на световния глад" - каза той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.