1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов: Искаме от зърнопроизводителите да произвеждат не фуражна, а хлебна пшеница

Мирослав Найденов: Искаме от зърнопроизводителите да произвеждат не фуражна, а хлебна пшеница

Снимка:

931 млн. лв. (европейски субсидии плюс национални доплащания) са заделени за 91 000 земеделци

Искаме от зърнопроизводителите да произвеждат не фуражна, а хлебна пшеница, която да може да присъства на нашата трапеза. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред бТВ по повод протестите на зърнопроизводителите. Той посочи, че сега, когато се правят стандартите за трите вида хляб, се оказва, че няма качествена суровина.

Найденов заяви, че е в непрекъснат контакт с ръководството на зърнопроизводителите. „Мисля, че ние имаме диалог и то много добър. Те са решили, че изкарването на машините е част от диалога с правителството – това, разбира се е тяхно право”, уточни той. За 2010 г. за подпомагане на земеделския сектор са осигурени 1,018 млрд. лв. 87 млн. лв. (национални доплащания) от тях са платени вече на 15 000 животновъди. 931 млн. лв. (европейски субсидии плюс национални доплащания) са заделени за 91 000 земеделци, кандидатствали по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Плащанията започнаха на 14 март. До 15 март според Найденов е трябвало да бъдат платени сумите на всички изрядни бенефициенти. От 91 000 бенефициенти, суми са разплатени на 71 000, което е над 80%. Останалите 20% дължат данъци на държавата или заявените от тях площи за подпомагане се намират извън допустимия за подпомагане слой. Министър Найденов допълни, че има случаи и на застъпвания на площите, които се изчистват. От 931 млн. лв. са платени около 300 млн. лв., заяви председателят на НАЗ Радослав Христов.

По думите на Найденов 3,4% от бенефициентите на СЕПП получават 78% от цялата сума за плащане. Ако бъдат направени плащанията без проверките, при одит на ЕК страната ни може да получи санкции и глоби. За 2007 и 2008 г. България е глобена с 90 млн. лв. заради изплатени неправомерно средства по СЕПП. „Всички ще си получат парите до стотинката. Срокът за плащането на сумите по СЕПП е 30 юни, но ние ще го направим много по-рано, след като извършим тези необходими проверки”, каза още Найденов.

Министърът заяви, че е назначил проверка в отдела на ДФЗ, който извършва директните плащания на площ и ако има чиновници, които „не са си свършили работата, ще бъдат санкционирани, ако се наложи дори и уволнени".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.