1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов: Няма да позволим и грам соя в стандарта "Стара планина”

Мирослав Найденов: Няма да позволим и грам соя в стандарта "Стара планина”

В края на миналата седмица, се потвърди наличието на соев протеин в продуктите

В стандарта "Стара планина” има месо. Доказахме го с изследвания, които направихме в България и чужбина. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов в студиото на "Тази сутрин” по БТВ.

Според министъра обявяването на наличието на соя в някои продукти от стандарта, не е било прибързано. Ако бяхме изчакали изследванията в чужбина и през това време  журналистите бяха разбрали за съмненията ни, щяха да ни обвинят в потулване на нещата, смята още Найденов.

Напомняме ви, че в края на миналата седмица, след като от НВМС бяха изпратени проби до Германия се потвърди наличието на соев протеин в продукти „Стара планина”. Всички изследвани проби съдържаха соя под прага от 0,1%, над който съдържанието й се смята за алергенно. Още тогава бяха обсъдени и възможности за минимални допустими количества на соя в продуктите, които не са алергенни. 

По думите на министър Найденов обаче, на този етап това нямало да стане, защото ако позволят сега да има дори грам соя, утре някой ще поиска да има повече. Соята не е вредна за здравето, но ако човек е алергичен към нея, и ако в даден продукт е написано, че няма соя, а всъщност има – това би било вредно.

Министър Найденов заяви още, че не можем да заложим на използването само на българско месо в производството на тези продукти, защото това е протекционизъм, а и би било много скъпо. Дори и сега животновъдството е на такъв хал, че не смогва да снабди магазините с прясно месо. В голямата конкуренция на европейския пазар България трябва да има добра суровинна база, включително и стандарт "Стара планина".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.