1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов: Няма как да бъдат изпълнени исканията на зеленчукопроизводителите

Мирослав Найденов: Няма как да бъдат изпълнени исканията на зеленчукопроизводителите

Снимка:

Министерство на земеделието и храните не отговаря за това, че гръцка продукция се изкупува на ниски цени

Вчера се срещнах с протестиращите зеленчукопроизводителите, но те имат искания, които няма как да бъдат удовлетворени. Няма как да се спре движението на продукцията от Гърция. Министерство на земеделието и храните не отговаря за това, че тяхната продукция се изкупува на ниски цени. Това каза пред журналисти в парламента земеделският министър Мирослав Найденов, предаде агенция „Фокус”. Вчера около 500 зеленчукопроизводители протестираха на главен път Е-79 край град Струмяни.

„Ако те протестираха миналата седмица, щях да ги разбера, но в началото на седмицата обявихме нова мярка, по която те могат да получават средства на килограм за качествена продукция. Заделели сме ресурс от 15 млн. лева за това”, каза министър Найденов.

Той добави, че вчера Европейската комисия е одобрила 100% исканията на България за компенсация на зеленчукопроизводителите, регистрирали загуби заради епидемията от Ешерихия коли. Големият проблем обаче е че голяма част от тях не членуват в организации на зеленчукопроизводителите, отбеляза земеделският министър.

Найденов съобщи, че следващата седмица предстои среща със зеленчукопроизводителите с цел да се постигне по-бърза регистрация. „Това е докладвано на премиера”, добави министърът.

Той уточни, че са подадени 96 заявления за обезщетения на зеленчукопроизводителите на обща стойност около 5 млн. лева и те 100% ще бъдат удовлетворени. Съгласно регламента на Европейската комисия, средствата ще бъдат изплатени до 15 октомври.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.