1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов: Разполагаме с най-съвременната ортофотокарта в целия Европейски съюз

Мирослав Найденов: Разполагаме с най-съвременната ортофотокарта в целия Европейски съюз

Снимка:

Оценката е на специален одит от ЕК

България разполага с най-съвременната ортофотокарта в целия Европейски съюз. Оценката е на специален одит от Европейската комисия. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на земеделието Мирослав Найденов.

По думите на министъра той е предложил Министерството на регионалното развитие също да използва ортофотокартата, основното предназначение на която е да заснеме всички ниви на земеделските производители, за да може да се определи точно субсидията за всеки парцел.

Запитан от депутата от БСП Георги Пирински защо е поискал от бюджета по над 2 млн. лв. годишно за цифровата карта, Найденов отговори, че парите са за годишно обновление на данните в нея. Според изискванията на ЕС ортофотокартата трябва да се обновява с поне 20% всяка година, докато намерението на България е да обновява по 25% от нея.

Миналия месец Министерството на земеделието и храните поиска 10.7 млн. лв. от централния бюджет, които да бъдат използвани за самолетни снимки на земеделските земи в страната до 2015 г.

Средствата са разпределени сравнително поравно между отделните години. Най-много пари се планира да бъдат предоставени за тази година - 2.83 млн. лв., с които да се заснемат над 29 хил. кв. км или 26.3% от територията на страната. Обществената поръчка трябва да тръгне най-късно през май.

"В първите три-четири години ортофотокартата не беше обновявана и получихме санкции от 90 млн. лв. от Брюксел. Толкова струваше на България бездействието на моите предшественици", каза Найденов пред депутатите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.