1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов: Затварянето на кравеферми ще доведе до огромно напрежение и протести

Мирослав Найденов: Затварянето на кравеферми ще доведе до огромно напрежение и протести

Снимка:

Дерогацията за уеднаквяване на стандартите трябваше да приключи в края на 2009 г.

Животновъдите, които до края на годината не успеят да покрият европейските стандарти за производство на краве мляко, още не са се разминали с очакваното затваряне на фермите в края на годината. Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов пред ТВ7.

Проблемът лъсна преди месец, когато представители на браншовите организации алармираха, че поне 50 хиляди кравеферми ще бъдат затворени в края на 2011 г., тъй като не отговарят на евронормите. Фермерите трябваше да модернизират производството си и да започнат да продават мляко, което покрива европейските стандарти за брой микроорганизми.

Мирослав Найденов припомни, че според договора за присъединяване дерогацията за уеднаквяване на стандартите трябваше да приключи в края на 2009 г., но България договори нова отсрочка до края на тази година. За този период производителите трябваше да инвестират в техника и сгради, поясни Найденов. И призна, че за двете години в сектора почти нищо не се е случило.

„Започнахме да изплащаме субсидии на глава добитък след декември 2009 г.  - близо 200 млн. лв., но това не се отрази на сектора. Малко ферми покриха евростандартите“, каза агроминистърът. Той очаква затварянето на фермите да доведе до огромно напрежение и протести, затова имало индикации от Еврокомисията, че можем отново да поискаме удължаване на този период.

Найденов обаче не съобщи кога се очаква България да поиска поредната отсрочка за сектора.

Ако все пак това се случи, той ще предложи последното отлагане да бъде за период от една година. В рамките на тази година фермите трета категория, които са най-далеч от евростандартите, ще трябва да минат към втора категория. А за оставащите 6 месеца фермите втора категория се очаква да станат първа и изцяло да покрият европейските норми за качество на млякото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.