1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млечните продукти в Италия – с етикет за произход

Млечните продукти в Италия – с етикет за произход

Законът влиза в сила на 18 април

Млякото и млечните продукти в Италия вече трябва да имат обозначение за произхода на суровината. Законът, гласуван миналата година от парламента в Рим, влиза в сила на 18 април.

Новите правила важат за продукти от краве, овче, козе и биволско мляко, предвидени за продажба на вътрешния пазар. Списъкът обхваща още прясно и хомогенизирано мляко, масло, кисели млека, сирена, суроватка и извара.

Етикетът трябва да съдържа името на държавата, в която е издоено млякото, както и на държавата, където то е преработено. Ако двете действия са се случили в една и съща страна, е достатъчно тя да се спомене само веднъж. Задължително се обозначава дали млякото е от страна-членка на Общността или от такава извън нея.

Неизползваните до влизането в сила на закона опаковки, които не отговарят на новите изисквания, могат да бъдат употребени в срок от 6 месеца. При продукти с етикет за защитено географско наименование, задължителното отбелязване на произхода на млякото отпада. При тях етикетирането е по други правила, които строго указват от къде може да е млякото.

От земеделския съюз Колдирети приветстват новия закон, след като години наред са настоявали за него. Според бранша, голяма част от продаваните в Италия хомогенизирано мляко и сирене моцарела се правят от суровина, внасяна от чужбина, без това да е известно на потребителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.