1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Monsanto се отказва да разпространява своите ГМО сортове растения в Европа

Monsanto се отказва да разпространява своите ГМО сортове растения в Европа

Решението частично се основава на ниското търсене от страна на европейските земеделски стопани

Най-големият производител в света на семена, Monsanto, се отказва да разпространява своите генетично модифицирани сортове растения в Европа. Германски медии, цитирани от Ройтерс, съобщават, че фирмата прекратява лобирането си фермерите да отглеждат ГМО сортове на Стария континент. "Фирмата не желае да кандидатства за одобрение на своите генетично модифицирани растения", заяви говорителят на "Монсанто Европа" Брандън Мичнър.

Решението частично се основава на ниското търсене от страна на европейските земеделски стопани. "Разбрахме, че тези растения не разполагат с широко одобрение в европейските общества," коментира говорителят на "Монсанто Германия" Урсула Лютмер-Узане пред немски вестник.

"Ще продаваме генномодифицирани семена само, където има широка подкрепа както от фермерите, така и от политиците, както и работещи регулации", каза говорителят на Monsanto Томас Хелшер пред Ройтерс. "Подобни условия в момента има едва в няколко европейски страни, най-вече Испания и Португалия."

Според вицепрезидента на компанията Хесус Мадрасо, основните пазари за генетично модифицирани семена ще останат южноамериканските страни, където те се радват на добро отношение, а в Европа Monsanto ще предлага конвенционални семена, пише
Регал.

Решението на компанията идва непосредствено сред мощната вълна от европейски протести срещу Monsanto. През януари 2013 г. Европейската комисия реши да замрази процеса с издаването на разрешения за разпространение на ГМО продукти. Много европейски държави, сред които и България, се обявиха против генномодифицираните храни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.