1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Музеят на розата в Казанлък притежава уникален по рода си казан за производство на розово масло

Музеят на розата в Казанлък притежава уникален по рода си казан за производство на розово масло

Добивът на масло тази година е сравнително добър

Най-скъпото платеното етерично масло в света е розовото. В момента килограм от него струва около 5 хиляди евро. Това съобщи проф. Недко Недков, директор на Института по розата в Казанлък предаде радио „Фокус” – Велико Търново. Цената на розовото масло се измерва с тази на златото, подчерта той. При благоприятни климатични условия, с ежедневни превалявания от дъжд и нормално слънцегреене, един килограм розово масло се добива от около 3 – 3,5 тона розов цвят, което е приблизително около 5 декара насаждения. В сухи години, с високи температури, един килограм розово масло се произвежда от около 5 тона цвят.

Розоберът в Казанлък започва около 20 май и приключва към 10 юни. Той започва около 5.00 часа сутринта, тъй като розовият цвят трябва да бъде прибран до 11.00 часа, докато по него все още има роса. Това повишава качеството и количеството на розовото масло. „Когато по дрехите на розоберачите има роса, ние казваме, че годината е благоприятна и има богат оружай”, отбеляза проф. Недков. Той каза, че добивът тази година е бил сравнително добър.  Друг уникален с качествата си продукт, който се добива от маслодайната роза е розовата вода, която се използва предимно в козметичната индустрия.

Уникалният по рода си музей на маслодайната роза се намира в Казанлък. Той е създаден през 1968 година и първата експозиция е открита по повод Празника на розите в града. В момента музеят притежава над 15 хиляди експоната, свързани с производството на розовия продукт, разказа д-р Косьо Зарев, директор на Историческия музей в Казанлък. В музея се съхраняват и няколко емблематични вещи. В една от залите му посетителите могат да видят огромна кункума /съд за розово масло/ с вместимост 200 килограма. Кункумата е направена през 1902 година и е принадлежала на известната търговска фирма „Братя Шипкови”. През 1947 година тя попада в предприятието за производство на розово масло в Казанлък и по-късно в музея. „Оттогава в нея не е слагано розово масло и до момента специалната винтова запушалка са отваряли около 1 милион туристи, но тя продължава да мирише”, отбеляза д-р Косьо Зарев. В музея се съхранява и единственият по рода си казан за производство на розово масло под пряк огън в света. Той има вместимост 800 литра. Той е направен през 1904 година, а през 1968-ма е спасен от претопяване. Наскоро в музея е открита и експозиция с първата запазена лаборатория за опитване на розово масло. Тя е принадлежала на известния казанлъшки химик Христо Яръмов. Той остава в историята на розовото масло с яростната си съпротива срещу фалшификацията на продукта през 1912 година. „Розовото масло се фалшифицирало много лесно с помощта на други масла, в които се добавяла розова есенция. Аз намерих много писма от началото на миналия век, в които парфюмеристи се оплакват, че българските търговци изнасят фалшифицирано българско масло. Злоупотребите достигали дори до 50% от количествата за износ”, разказа д-р Зарев.

Поради тази причина химикът създал лаборатория за опитване на розовото масло в дома си. „За наша радост преди около десетина години на тавана на една къща в Казанлък намерихме цялата лаборатория. Сега тя е показана във втората зала на музея. Лабораторията е уникална”, подчерта д-р Зарев. В близост до нея е показана и една типична кантора от началото на 20 век за експорт на розово масло. „Музеят е уникален. Той е спечелил симпатиите както на българските, така и на чуждите туристи”, допълни д-р Косьо Зарев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.