1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. На 100% са изплатени обезщетенията за убитите животни заради болестта шап в Бургаско

На 100% са изплатени обезщетенията за убитите животни заради болестта шап в Бургаско

Проблемът със стадото подивели крави, които бяха насители на вируса, вече не съществува по информация, подадена от горските стопани

На 100% са изплатени обезщетенията за убитите животни заради болестта шап, каза пред радио „Фокус” д-р Димитър Германов, директор на регионалната Агенция по безопасност на храните. Само на собственик, който е имал седем животни, се е получило забавяне заради доуточнения, но и този случай е подаден за изплащане.

„По отношение на компенсациите във връзка с оборното гледане на животните в началото започна изплащане по програма „Де минимус”, а сега в момента се обезщетяват стопаните, които не са регистрирани като земеделски производители”, заяви Германов. Той каза, че няма информация и сигнали за това, че хората в засегнатите райони се отказват от животновъдството заради риска от повтаряне на заболяването шап.

През лятото температурата на въздуха е висока и това убива вируса на шапа в околната среда, но животните, които са носители на този вирус остават като заразоносители, посочи Германов. До този момент обаче пробите, взети от диви животни, не показват, че има заразени с вируса на болестта шап.

Проблемът със стадото подивели крави, които бяха насители на вируса, вече не съществува по информация, подадена от горските стопани, уточни още Германов.

Що се отнася за изграждането на заграждения по границата ни с Турция, които да препятстват влизането на наша територия на диви и домашни животни от съседната страна, то отговорни за тази дейност са областните управи, каза Германов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.