1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. На пазара са първите сертифицирани български праскови и кайсии

На пазара са първите сертифицирани български праскови и кайсии

Плодовете са с много добро качество

4.5 тона кайсии и 3 тона праскови са сертифицирани през миналата седмица от инспектори по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци към Българска агенция по безопасност на храните във връзка със Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България чрез специфично подпомагане. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Плодовете са с много добро качество, цели, здрави с типично оцветяване за сорта. Плодовото месо е с жълто или оранжево оцветяване, нежно, сочно, сладко-кисело, с умерен до силен аромат, с отделяща се костилка при кайсиите. Прасковите са свежи, цели, здрави, чисти, с типична за сорта форма и оцветяване, плодовото месо е с жълто оцветяване, с нежна, топяща се консистенция, без отделяща се костилка. Това е характерно за ранните сортове праскови.

Продължава прибирането на зеленчуци - домати, краставици и пипер. Берат се и се сертифицират късните сортове череши в областите Кюстендил и Бургас.

Инспекторите по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци са сертифицирали за изминалата седмица 1214 тона краставици, 1 865 тона домати, 14 тона пипер, 339 тона череши.

Българските плодове и зеленчуци са с много добри показатели, с чудесни вкусови качества и отговарят на продуктовите спецификации по схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.