1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 190 млн. евро е осигурила пивоварната индустрия през миналата година

Над 190 млн. евро е осигурила пивоварната индустрия през миналата година

В момента броят на пряко заетите с производството на бира и малц у нас е над 3000 души

Над 190 млн. евро е осигурила пивоварната индустрия през миналата година за държавния бюджет, сочи доклад на Ernst & Young. Над 51 млн. евро данъци и осигуровки са платили компаниите от бранша. В момента броят на пряко заетите с производството на бира и малц у нас е над 3000 души. А хората, които работят в спомагателните браншове, възлиза на 9600 души. Най-голям е делът на работниците в селското стопанство, услугите, транспорта и маркетинга, съобщава в. Монитор.

Около 70% от продажбите на бира у нас са реализирани в магазинната мрежа и супермаркетите, а стойността на продажбите е 288,3 млн. евро с ДДС, сочи същото проучване. Останалите 30% от консумацията на бира са направени в заведенията за хранене, бирарии, барове и кафенета, а сумата от продажбите е 290 млн. евро с ДДС.

С близо 10% ще се увеличат минималните осигурителни прагове и през 2010 г. в отрасъла. За това са се договорили синдикати и работодатели в бранша и то се отнася за всички категории труд. Пивоварната индустрия в България е с най-високи осигурителни доходи в хранителновкусовата и питейната индустрия, сочи справка на Националния осигурителен институт за първото полугодие на 2009 г.

В България има 11 пивоварни, от които 8 завода, управлявани от шест компании, и 3 минипивоварни. Общият брой на пивоварните в Европа е 3733. В челната тройка с най-голям брой пивоварни - 1330, е Германия; втора е Великобритания - 667 пивоварни; трета Италия - 272.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.