1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 5 000 са водоползвателите на съоръженията за поливане на Напоителни системи – Гоце Делчев

Над 5 000 са водоползвателите на съоръженията за поливане на Напоителни системи – Гоце Делчев

По-голямата част от тях са тютюнопроизводители

Над 5000 са водоползвателите на съоръженията за поливане на Напоителни системи – Гоце Делчев, каза управителят на дружеството Димитър Попов, цитиран от Агениця Фокус. Огромната част от тях са дребни земеделски производители и притежават селскостопански площи от около половин до един декар. Именно техният голям брой и това, че имат малки територии, които са разпокъсани, създават затруднения в работата на Напоителни системи Гоце Делчев, коментира управителят.

Район Гоце Делчев има годни за напояване и изградени 59 000 декара. Управителят уточни, че състоянието на напоителните системи на дружеството не е такова, каквото е било през 70-те години, когато са се изграждали. Една от причините е, че водоползвателите са свикнали, ако могат да ползват водата за поливане, без да я заплатят, а това води до два основни проблема. След като не могат да се съберат дължимите пари за напояване, от една страна, в дружеството имат трудности при изплащането на заплатите. Другият съществен проблем обаче е, че голяма част от тези пари веднага се връща за поддръжка на съоръженията, а след като няма нужните средства, това не може да се направи.

Според управителя на дружеството, друг проблем е, че кантонерите, които са пряко заети с напояването, са разделени на участъци – Баничан, Борово, Мусомище. И всеки един има по 3-4 саваци, които представляват затворени врати, които чрез вдигане и пускане по съответната вътрешноканална мрежа осигуряват вода за напояване. „Това не винаги се случва по установения ред, който е: водоползвателят отива, дава заявка и кантонера го записва, издава квитанция, той заплаща и всичко е наред. По думите на Попов обаче много често, когато кантонерът отиде на единия вододел да провери дали някой напоява, след него друг отива и вдига вратата. След това започва издирване, уговорки за плащане, като в повечето случаи водоползвателите се оплакват от тежкото финансово състояние.

Основен проблем в случая по думите на Попов е, че 90% от водоползвателите са тютюнопроизводители, които отглеждат до 4-5 декара. Когато са били запитвани от служителите в Напоителни системи, кога ще заплатят за подадените водни маси, хората обикновено са отговаряли, че след като им дадат премиите за тютюна, което е било основен проблем през това лято. „Ние сме направили някаква организация, имахме съдействия от кметове, имахме споразумителни протоколи, че когато си получат премиите от тютюна, те ще заплатят дължимото”, каза още Димитър Попов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.