1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 50% от ожънатата пшеницата ще бъде хлебна

Над 50% от ожънатата пшеницата ще бъде хлебна

Очакваният добив тази година у нас е около 3,6 млн. тона

През тази година над 50 на сто от ожъната пшеница ще бъде хлебна, почти всички производители са третирали посевите срещу болести и неприятели, които обичайно влошават качеството на реколтата, съобщи вчера председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Досега е прибрано зърното от 20 на сто от засетите площи. От засетите през миналата есен 11 167 133 дка с пшеница досега са ожънати 16 на сто. средният добив е 343 кг/дка и общото производство е 619 155 т, съобщиха от Министерството на земеделието. Пропаднали са 12 166 дка, основно в районите на Велико Търново и Монтана.

Поне 300 лева трябва да е цената на тон качествена пшеница, за да имат производителите нормална печалба, каза Радослав Христов. В момента те получават от търговците по 200 - 210 лв./т. Разходите по производството на зърно са нараснали сериозно в сравнение с минали години, защото земеделските производители се насочват към нови сортове пшеница, посевите се подхранват с комбинирани торове, които са по-качествени, но и значително по-скъпи, обоснова се председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България. В момента средният разход за производство на пшеница достига 100 лева на декар. България е традиционен експортьор на пшеница, но за съжаление износът ни е предимно на фуражно зърно.

Дъждовете, които паднаха от началото на жътвата, се отразяват негативно и на места има проблеми с прибирането на зърното. Качеството на пшеницата ще се влоши, ако се запази лошото време, категорични са производителите. Досега само три района са по-засегнати от продължителните валежи, това са Ловеч, Плевен и Велико Търново.

В момента на Софийската стокова борса има предлагане на жито на цени между 220 и 250 лв./кг и търсене между 180-220 т, но няма сделка. Страните от Черноморския басейн продават зърно от новата реколта по 170 и 190 долара за тон ФОБ черноморско пристанище. Очакваният добив тази година у нас е около 3,6 млн. тона. Това е напълно достатъчно, за да се върже зърненият баланс на страната и да се изнесат над 1 млн. тона зърно, прогнозира Антонина Белопитова от Софийската стокова борса. Традиционните вносители на българско зърно - Египет, Алжир, Мароко, Иран, Пакистан, обаче вече намаляват търсенето заради световната икономическа криза./monitor.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.