1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 90% от рапицата в Добричка област е провалена

Над 90% от рапицата в Добричка област е провалена

Снимка:

Ощетените производители могат да кандидатстват за компенсации

Над 90% от посевите с рапица в Добричка област са пропаднали поради лошите агроклиматични условия през зимните месеци, съобщи директорът на ОД „Земеделие“ Стилиян Митев.

В момента служители на дирекцията обхождат площите с есенни култури в региона. През тази есен бяха засети 1,114 млн. дка с пшеница, 63 хил. дка и 328 хил. дка с рапица. От обследваните 200 хиляди дка с маслодайната култура е установено, че всички растения са загинали на 100%. Остават над 100 хиляди дка с рапица да бъдат инспектирани, но прогнозите за тях не са благоприятни.

В малко общини на Добричка област се отчитат оцелели рапични масиви. Част от тях са разположени в землищата на селата в посока Балчик и Албена. В други части вече е започнало разораването на пропадналите посеви. Експерти от семенарски компании съветват фермерите да подходят внимателно към избора на пролетна култура за сеитба. Като добър вариант те посочват и залагането на пролетна рапица, която също може да компенсира с добив и цена стопаните.  

Огледите на площите с есенни култури продължават и трябва да приключат в началото на следващата седмица. До 15 април протоколите за провалените посеви трябва да бъдат готови в областната дирекция. Тогава фермерите със 100% загуби ще могат да кандидатстват за компенсации. До момента има подадени 290 заявления за проверка на пострадали есенници, като такива продължават да постъпват непрекъснато.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.