1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над осем милиона тона е производството на зърно в Румъния

Над осем милиона тона е производството на зърно в Румъния

След две десетилетия на спад рекордните реколти се превърнаха в норма, пише вестник "Ромъния либера"

Започна истинска "земеделска революция" - Румъния бие рекорд след рекорд, пише днес румънският вестник "Ромъния либера", цитиран от БТА.

След две десетилетия на спад рекордните реколти се превърнаха в норма, отбелязва изданието, като посочва, че и през 2011 г. земеделската продукция в Румъния ще бъде много добра - нещо, което изненада по-голямата част от земеделските производители, които очакваха спад на продукцията след рекордите от 2010 г. Плащането на субсидиите навреме, достатъчните валежи и високата цена на житните култури са три от елементите, довели тази година до постигането на богата реколта.

Министърът на земеделието Валериу Табара заяви, че производството на зърно тази година е над осем милиона тона, така че Румъния отново може да се нарече "житница", още повече, че продукцията е и с много добро качество, посочва вестникът.

Продукцията на царевица се очаква да превиши 11 милиона тона, а на слънчоглед да достигне 1,6 милиона тона, което е "исторически рекорд", според министъра на земеделието. При рапицата се очаква продукция от 800 000 тона, а при картофите - 3,5 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.