1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. НАМ изрази несъгласие с решенията по т.нар. картел на млекопреработвателните

НАМ изрази несъгласие с решенията по т.нар. картел на млекопреработвателните

Снимка:

Според съдебно-икономическа експертиза, увеличението на цените на сиренето и кашкавала през лятото на 2007г. се дължи на обективни икономически фактори

Млекарите наистина са направили картел и са поддържали изкуствени цени на сиренето. Това реши Върховният административен съд, като потвърди глобите, наложени от Комисията за защита на конкуренцията. През лятото на 2008 г. КЗК санкционира Асоциацията на млекопреработвателите и Националната асоциация на млекопреработвателите съответно с 15 000 и 10 000 лв. за уговаряне на цените на млякото и млечните продукти. Комисията провери офисите на двете сдружения заради рязкото и повсеместно увеличение на цените на сиренето и кашкавала през 2007 г. и откри доказателства за картел.

От своя страна Националната асоциация на млекопреработвателите (НАМ) изрази пълното си несъгласие с решенията на КЗК и ВАС по т.нар. картел на млекопреработвателните предприятия поради следните съображения - по делото има приета съдебно-икономическа експертиза, която ясно посочва, че увеличението на цените на сиренето и кашкавала през лятото на 2007г. се дължи на обективни икономически фактори като повишаване цената за изкупуване на суровото мляко, а не е резултат от поведението на млекопреработвателите.

Що се касае до прессъобщението на КЗК то дори и само от неговото заглавие „ВАС потвърди картел между млекопреработвателните предприятия” е видно, че става въпрос за неразбиране на същността на основни правни и икономически понятия. Това е така, тъй като картела предполага тайно съгласуване на стопанското поведение на две или повече предприятия. Картел с едно лице няма и не може да има. 

Решенията на КЗК и ВАС, които привидно са насочени към борба с картелите, всъщност имат точно обратния ефект, тъй като в случая не са санкционирани хипотетичните участници в картела (млекопреработвателни предприятия), а са наказани единствено две техни алтернативни сдружения с идеална цел, които не извършват стопанска дейност. Всъщност тези решения са коз в ръцете на тези, които наистина искат да картелират пазара, защото им посочват начина, по който това може да стане безнаказано, а именно като си регистрират едно фиктивно сдружение.  НАМ е сдружение, което реално защитава интересите на своите членове – над 100 дребни и средни млекопреработвателни предприятия. Повечето от тези предприятия участват единствено на пазара в своя географски регион и дори и да искат не са в състояние да участват в картел на националния пазара на млечни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.