1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Намаляват доходите на австрийските земеделци

Намаляват доходите на австрийските земеделци

Като обем обаче е отбелязан ръст, най-вече при растениевъдството

За трета поредна година доходите на австрийските земеделци намаляват. Въпреки по-добрата реколта и по-голямото количество мляко е отчетен спад от 2,4%, сочат данни на министерството на селското стопанство във Виена.

През миналата година доходите на всеки, зает в селското стопанство, са паднали с повече от 10%. Основните причини са поевтиняването на растителните суровини, както и на свинското и говеждото месо, по-слабите добиви на лозарите, както и съкратените европейски субсидии.

Предварителните данни сочат, че австрийското земеделие тази година е произвело стоки и услуги на стойност от 7 милиарда евро, т.е. половин процент по-малко от 2013-та.
Като обем обаче е отбелязан ръст, най-вече при растениевъдството, пострадало миналата година от сушата. При редица култури реколтите са значително по-добри, с изключение на лозарството. Като допълнително утежняващо обстоятелство експертите отчитат неблагоприятното време през есента, довело до различни заболявания по растенията или до по-лошо качество на добивите.

При захарното цвекло, картофите и маслодайните култури, както и при голяма част от плодовете и зеленчуците има спад на цените. От поевтиняването на световните пазари са засегнати също така пшеницата и царевицата. Въпреки по-добрата реколта, стойността на растителната продукция е намаляла с 0,8 %.

Също с толкова е намаляла и стойността на животинската продукция. Загуби е имало за свиневъди и стопани с говеда, въпреки че цените на млякото са се покачили.
Спад има обаче и при разноските на земеделците. Те са се облагодетелствали най-вече от по-ниските цени на фуражи, торове и горива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.