1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Напрежението в сектор „Тютюн“ временно е туширано

Напрежението в сектор „Тютюн“ временно е туширано

Дребните производители категорично трябва да бъдат подпомогнати повече

Напрежението в сектор „Тютюн“ временно е туширано. Повечето депутати от парламентарната комисия по земеделие смятат, че тютюнопроизводителите трябва да постигнат съгласие помежду си за разпределението на ставките от националните доплащания.

Дребните производители категорично трябва да бъдат подпомогнати повече, а едрите, които отглеждат индустриални количества тютюн дори нямат нужда от подпомагане, заяви пред Агро ТВ Цвета Караянчева от ГЕРБ.

„Има гласувани 107 милиона за подпомагане на тютюнопроизводителите. Най-добрият начин е и дребните и едрите да седнат на една маса и да се разберат как да бъдат разпределени средствата. Малките производители заслужават по-голяма част от тези средства, защото това е единствения им поминък. Освен това дребните производители от |Източните и Западните Родопи имат по-малка възможност за търсене на други средства за препитание“, каза Румен Христов от Рефораторския блок, който е председател на парламентарната земеделска комисия.

Реформаторския блок като дясна формация е против свръхрегулациите. Според Румен Христов, България е единствената страна в ЕС която дава национални доплащания за производство на тютюн. Средствата които се дават обаче за новия програмен период на база референти години е за преструктуриране на отрасъла, не за произведено количество тютюн.

Ферихан Ахмедова от ДПС изрази принципната позиция, че посоката на подпомагане на по-дребните стопани, които отглеждат тютюн е правилна, но по отношение на ставките, производителите трябва да постигнат съгласие помежду си. На подобни позиции са и от БДЦ.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.