1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Наш казанджия прави ракия от царевицa

Наш казанджия прави ракия от царевицa

"Селановската ракия” много приличала на уиски

С ракия от царевица и акация давят мъката си жителите на Селановци, най-голямото село във Врачанско. Прави я баш казанджията на селото Асен Йорданов. Засуканото питие той е нарекъл "Селановска ракия", което много мяза на уиски, признават всички, които са го опитвали. 68-годишният мераклия, който оглави бунта срещу акциза миналата година, отишъл до институт в София, платил си и получил технологията. В един от четирите си казана той монтирал приспособление, което прилича на лопата. С нея бърка царевична каша, защото варенето на специалната ракия става по начин, по който се прави и бозата. Според рецептата оронената царевица се смила, към брашното се прибавят вода и захар в съотношение 3 към 1. Слага се и мая. Сместа шупва за два-три дена и трябва да се свари веднага, защото има опасност да прокисне. При първото варене излиза патока, но при второто тече само еликсир. От 100 кг оронена царевица излизат 50 литра алкохол. В селото са луднали и по акациева ракия. По брега на река Дунав е пълно с такива дървета. От този цвят става много елегaнтно питие, но в малки количества -. 50-60 кг цвят пускат 5-6 литра ракия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.