1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Най-добрите енолози на Балканския полуостров се събраха у нас за второто издание на конкурса VinoBalkanika

Най-добрите енолози на Балканския полуостров се събраха у нас за второто издание на конкурса VinoBalkanika

Със златен медал се окичи българското вино Villa Yambol

Най-добрите енолози на Балканския полуостров се събраха у нас за второто издание на конкурса VinoBalkanika. Те имаха за задача в рамките на три дни да дегустират вината на 40 наложени изби от България, Гърция, Косово и Македония. За техните оценки се състезаваха общо 50 вина от местни червени, розови и бели сортове грозде.

Със златен медал в категорията за чистосортови вина бе отличено българското вино Villa Yambol за сорта мавруд, реколта 2010 г. Според експертите за отличните качества на виното допринася най-много качеството на суровината - къде и как е растяло гроздето. Лозята на Винпром Ямбол са разположени в известния с плодородието и благоприятния си климат регион на Южна България, където гроздето зрее равномерно, сочно и сладко.

Членовете на журито дойдоха в България покана на Съюза на Енолозите в България (СЕБ). Тази година сред редицата експерти бяха доц. Христо Спасов от УХТ Пловдив и Георги Михов, носител на признанието „Енолог на България” за 2011 г. Те оценяваха вината по 100-точковата система, а регламентът на провеждане на дегустациите бе реализиран по международните правила на OIV. Всяко вино бе оценявано по редица критерии.

Освен бистротата, цвета, аромата и вкуса поотделно, експертите оценяваха и по хармонията между всички тези компоненти, която реално прави виното характерно и може да го отличи от останалите. Според експертите вината могат да имат различни нюанси, които варират от сладък пипер до канела, но не могат да бъдат доловени с лекота от потребителите, отбеляза агенция КРОСС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.