1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. НАЗ призовава МЗХ за реакция относно забраната за продажба на семена от селскостопански институции

НАЗ призовава МЗХ за реакция относно забраната за продажба на семена от селскостопански институции

Снимка:

Според асоциацията това ще се отрази пагубно върху реколтата от зърнено житни култури през следващите години

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) призовава МЗХ за реакция относно забраната за продажба на семена от селскостопански институции. Заповедта е издадена от председателя на Селскостопанската академия (ССА), проф. Петър Славейков.

Членовете на НАЗ внасят писмо до министър Мирослав Найденов, с което настояват за съдействие от страна на министерството. Според зърнопроизводителите заповедта ще се отрази пагубно върху реколтата през следващите три години.

„Има реален риск от проблеми за следващите селскостопански години, тъй като българският зърнопроизводител, купувайки семена, ги ползва в продължение на няколко сеитбени кампании” – сподели Ангел Вукодинов, председател на УС на НАЗ.

Според асоциацията ненавременното разрешаване на възникналия проблем ще се отрази пагубно върху реколтата от пшеница, ечемик, ръж и тритикале през следващите години.

НАЗ се обявява в подкрепа на българското семепроизводство и с оглед на започващата подготовка за есенната сеитба настоява за съдействието на МЗХ за незабавното разрешаване на казуса със заповедта на ССА.

За НАЗ:
Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) e отраслова организация на зърнопроизводителите в Република България. Учредители на асоциацията са регионални организации (сдружения) на зърнопроизводители от всички области на Република България, които са обединени от идеята за модерно, конкурентоспособно българско зърнопроизводство. НАЗ е неправителствено, доброволно, независимо и неполитическо сдружение с нестопанска цел в частна полза за представителство и защита на интересите на неговите членове, осъществяващи стопанска дейност в отрасъла зърнопроизводство. Предмет на дейност на организацията е представителство и защита на общите икономически интереси на нейните членове, подпомагане и насърчаване развитието на техния бизнес и индивидуалния им стопански просперитет, както и на отрасъла зърнопроизводство като цяло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.