1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Не са открити синтетични оцветители в диетичните хлябове във Варна

Не са открити синтетични оцветители в диетичните хлябове във Варна

Масови проверки на диетичния хляб започнаха след като асоциация "Активни потребители" разкри притесняващи резултати за съдържанието в хляба

Не са открити синтетични оцветители в диетичните хлябове във Варна. Това сочат заключенията на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/, която направи проверка за качеството на хлябa, цитирана от Дарик радио.

Взети са и са анализирани 9 броя тъмни хлябове. В тях не са констатирани изкуствени оцветители, които биха могли да се използват за потъмняване на брашното и имитиране на диетичен хляб. По изследваните показатели пробите отговарят на същите, заложени в съответната технологична документация. Етикетите и маркировката на продуктите също са съобразени с Наредбата за етикетиране и представяне на храните.

Здравните инспекции в цялата страна започнаха масови проверки на диетичния хляб, след като асоциация "Активни потребители" разкри притесняващи резултати за съдържанието в хляба. След изследване на 12 вида диетичен хляб в сертифицирана лаборатория стана ясно, че някои от тях съдържат остатъчна пепел, утайка от кафе и други забранени компоненти. Установено бе, че в диетичния хляб има по-голямо количество от разрешеното на сол и захар, което е особено опасно за диабетиците и хипертониците.

Голяма част от производителите изписват върху етикетите си, че фирмите им са сертифицирани по ISO – напр. 9001:2000. Важно е да подчертаем, че това не е сертификация за качество на продуктите, а на производствения процес и вътрешно фирмената организация. Поставянето на такива надписи върху етикетите не е разрешено дори от самия стандарт, защото създава подвеждащо впечатление у потребителите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.