1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Недостиг на мъжки агнета за разплод

Недостиг на мъжки агнета за разплод

Селекцията в овцевъдството е най-сложната работа

Недостиг на мъжки агнета за разплод. Животните под селекция не се развъждат и не се субсидират, алармират учени от развъдни асоциации. Според тях в институтите трябва да се отглеждат чистопородни животни, които да бъдат контролирани с цел запазване на генофонда.

Селекцията е невъзможна без мъжки разплоден материал. Развъдчици предлагат Изпълнителната агенция за селекция и репродукция да разпише проблема в доклад, а земеделското министерство да вземе мерки. Освен при овцете недостиг на мъжки продуктивни животни има при конете и други селскостопански животни.

Селекцията в овцевъдството е най-сложната и времеемка работа, спрямо другите животни. С всяка година се увеличава интересът към изкуственото осеменяване, допълва доцент Цочев. Репродукцията не се финансира от Фонд Земеделие, т.е. не се смята за част от селекцията, което е непонятно за експерта.

По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки до 49 броя животни, фермерите получават около 50 лева на животно. За овце-майки под селекционен контрол обвързаното подпомагане е в размер на 47 лева.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.