1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Недостиг на сурово мляко тази зима

Недостиг на сурово мляко тази зима

Преди два-три месеца е имало свръхпроизводство на сурово мляко

 

Очаква се млекопреработвателите да започнат да наддават за изкупуването на качественото сурово краве мляко, заяви Георги Хаджийски, член Управителния съвет на Националната асоциация на млекопреработвателите и собственик на предприятие за производство на млечни храни. Според него интересът на потребителите към сиренето и кашкавала без растителни мазнини е силен. Търсенето на качествените млечни храни е по-голямо след предприетите от земеделското министерство мерки за производството на млечните храни във връзка с влагането на растителни мазнини. Положителна стъпка според преработвателя е и въвеждането на Българския държавен стандарт за саламуреното сирене, както и предстоящото въвеждане на стандарт за кашкавала. 

За разлика от преди два-три месеца, когато е имало свръхпроизводство на сурово мляко заради свития пазар на млечните продукти, сега ситуацията е променена и се усеща дефицит на суровината, защото част от фермерите са намалили или са унищожили стопанствата си. 

В момента качественото сурово мляко за производството на млечни храни струва 55-60 ст. за литър. Георги Хаджийски смята, че Министерството на земеделието и храните трябва да направи всичко възможно, за да запази животновъдството, което продължава да бъде разпокъсано. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.