1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Необходима е пълна либерализация на тютюневия пазар

Необходима е пълна либерализация на тютюневия пазар

Това заяви бившият земеделски министър в две правителства Нихат Кабил

Необходима е пълна либерализация на тютюневия пазар, заяви бившият земеделски министър в две правителства Нихат Кабил, който единствен се осмели да въведе лицензионен решим за изкупвачите на тютюн и да отнеме лиценза на фирма, която не изпълняваше задълженията си.

Кабил подчерта, че секторът е изключително чувствителен, особено в районите, където се произвежда ориенталски тютюн. Тоталното абдикиране на държавата не е правилен подход. Смятам, че трябва да се намерят най-работещите варианти от старата система и със закон да се регулира пазарът, каза ексминистърът, цитиран от БГНЕС.

Лицензионният режим ще въведе ред и по отношение на цените. Защото в момента купувачите са тези, които определят цените, а те имат интерес да ги намаляват. Така се създава хаос, затова е и този проблем, който и сега е налице – с ниските изкупни цени. Нямам обратните доказателства и затова мисля, че може да се търси картелно споразумение. Смятам, че не е необходимо някой да сезира КЗК, а комисията трябва след като вижда какво става, сама да се заеме с проверка за картел, категоричен е Кабил. В тази посока би трябвало да се помисли за лицензионен режим. По мое време имаше такъв и на базата на него заплаших гръцка фирма с отнемане на лиценза й, коментира бившият земеделски министър.

Към министъра на земеделието е добре да бъде възстановен експертен съвет, като в него се включат производители, купувачи и всички, които са ангажирани с процеса. Нека експертният съвет да създава полето на решения на проблемите. В съвета трябва да могат да се обсъждат препоръчителни цени на изкупуване, за да не се допуска, като сега, цените да падат все по-надолу и по-надолу. Нещо повече трябва да се образоват хората от съвета, а и извън него, за да могат те на базата на ясна калкулация на разходите, които се правят, да могат да определят качеството и цената на тютюна. Не е нормално тези, които изкупуват тютюна, те да определят цената. Естествено, че те винаги ще поставят по-ниска цена. В този смисъл е добре експертният съвет да е този, който да определя и пределно ниската цена за годината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.