1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Необходимо е да се диверсифицират жизненоважните земеделски култури заради нарастващата опасност от засушаване

Необходимо е да се диверсифицират жизненоважните земеделски култури заради нарастващата опасност от засушаване

В серия изследвания експертите изтъкват рисковете за основни продукти като пшеницата, царевицата, бананите и маниоката

Време е да се диверсифицират жизненоважните земеделски култури заради нарастващата опасност от засушаването, наводненията и паразитите, свързана с глобалното затопляне, предупреждават агрономи, цитирани от AFP.

Световното население - близо 7 милиарда души - масово зависи от десетина селскостопански продукта. Заради модернизирането на земеделието само малък брой разновидности се отглеждат масово. Когато затоплянето се засили, много от тези разновидности ще пострадат заради по-сухото и топло време - или обратното, заради влагата – и ще станат жетва на насекоми и паразити, преминали към нови обиталища.

В серия изследвания експертите изтъкват рисковете за основни продукти като пшеницата, царевицата, бананите и маниоката. Те посочват също и картофите, чиято скорбяла е жизненоважен хранителен елемент за стотици милиони хора. Картофите са уязвими на горещината, която намалява растежа и образуването на скорбяла. С глобалното затопляне отглеждането на картофи ще стане по-рисковано в Южна Африка и високите тропически райони. В по-северните области има опасност от разпространение на паразити като картофения молец.

За сметка на това заплахата от мана, причинила много периоди на глад в Европа в миналото, няма да бъде така голяма. Ще трябва да се инвестират годишно най-малко 7 милиарда долара допълнително в напоителни системи, агрономически проучвания и селскостопански инфраструктури, се казва в обемния труд на експертите, представящ стратегиите за адаптиране на реколтите към климатичните промени.

За диверсифициране на селскостопанските продукти от ключово значение ще бъдат банките за съхранение на семена и геноми, посочват изследователите. Възможно е и прибягването до генно модифицирани организми, оспорвани от много екологични организации, но това е въпрос, на който трябва да даде отговор обществото. Междуправителствената експертна група за развитието на климата прогнозира, че температурите на Земята ще се увеличат с 1,8 до 4 градуса по Целзий пред 21-ви век.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.