1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Неясноти в училищните схеми

Неясноти в училищните схеми

Децата остават без плод и мляко заради хаос в Наредбата

Стотици училища в страната остават без доставка на плод и мляко. Причината - хаос в нормативната наредба, по която са одобрени от Държавен фонд „Земеделие“ доставчици през миналата година. До момента няма издадени актове за отмяна на одобрени вече такива. Заявителите за 2018 година обвиняват за създалия се хаос Разплащателната агенция и земеделското министерство. Фирмите доставчици поискаха и оставки
 
Одобрените заявители за миналата година казват, че държавните институции имат вина за липсата на дейност по подадените искания за становища от търговците, както и за запитвания от директорите на учебните заведения.
 
Дружествата заявители от миналата година имат одобрен акт и би трябвало да започнат дейност по заявките. На практика обаче няма отмяна за одобрените актове на заявителите от миналата учебна година. Заедно с това, от правна гледна точка е невъзможно да се провеждат процедури за сключване на нови актове, защото те не отговавят на действащото законодателство. Такива обаче са били проведени преди началото на тази учебна година.
 
Директорите на училищата са получили официални писма от Държавен фонд Земеделие да проведат нова процедура по избиране на заявител за учебната 2018-2019 година. Старите заявители обаче все още са доставчици по схемите и търсят съдействие при съгласуване на график за доставка. По този начин стотици учебни заведения в страната остават без доставени пресни храни за учениците. От друга страна пакетираните сезонни храни остават неизползваеми. Заради неяснотата в нормативната уредба и липсата на отговор от страна на държавните институции, досегашните заявители по схемите поискаха оставката на земеделския министър – Десислава Танева, на ресорния й заместник – Чавдар Маринов и на изпълнителния директор на Фонд Земеделие – Васил Грудев.
 
Подробности гледайте в емисиите Новини по АгроТВ.

Автор: Елена Дочева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.