1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ниски изкупни цени на гроздето в Стралджанско

Ниски изкупни цени на гроздето в Стралджанско

Цената от 30 стотинки за килограм не се приема от производителите

С възстановяване на атрактивен  древен обичай за мачкане на грозде с нозе  беше сложено началото на гроздобера през изминалите почивни дни в стралджанското село Недялско, предаде Дарик. Песни и танци за гроздобера предшестваха самото мачкане на гроздето в линове. Красиви млади момичета от ансамбъла изпълниха ритуала и предизвикаха възторга на присъстващите сред които бяха и гости от Китай.

Хората в Стралджа, Зимница и Лозенец обаче не са доволни от цените на гроздето, които бяха определени от изкупвачите през тази година. Цената  от 30 стотинки за килограм не се приема от производителите, за това пък стралджанци правеха частни сделки за по 40- 50 стотинки на килограм на мискета.

Реколтата е много добра, споделят те и добивите са над тон, тон и половина от декар, а захарността на гроздето е около 18 градуса, което е много добър показател. Традиционните винари имат готовност да произведат повече домашна ракия и вино, за да продават преди Коледа и Нова година. Счита се, че така по-лесно се „избиват" разходите по обработка на лозята.

Спазвайки заповедта на кмета, всеки гроздопроизводител от Стралджа  влиза в лозята само  срещу представена бележка за платена такса охрана- 8 лв/дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.