1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нито един пункт за изкупуване на охлюви не е разкрит в областите Шумен и Търговище за тази година

Нито един пункт за изкупуване на охлюви не е разкрит в областите Шумен и Търговище за тази година

Това съобщават от пресцентъра на Регионалната инспекция по околна среда и води в Шумен

Нито един пункт за изкупуване на охлюви не е разкрит на територията на областите Шумен и Търговище за тази година, съобщават от пресцентъра на Регионалната инспекция по околна среда и води в Шумен. Физически или юридически лица, желаещи да реализират такава дейност, са задължени в писмен вид да информират екоинспекцията за местонахождението на организираните от тях пунктове.

Периодът за събиране от природата, изкупуване на живи охлюви за търговски цели или фермено отглеждане започна на 10 май и продължава до 30 юни. Изискването е записано в заповед на министъра на околната среда и водите, в която са определени условията, редът за ползване, изкупуване и изнасяне през граница на живи охлюви, черупки и месо от видовете лозов и градински охлюв.

Регистрираните пунктове трябва да са оборудвани с хладилно помещение за съхранение на живи охлюви, подходящ амбалаж за съхранение и транспорт на живите охлюви, калибровъчно сито за пресяване на маломерните екземпляри с диаметър не по-малък от 28 мм. Отговорниците на пунктове са длъжни да връщат незабавно в природата предадените при тях маломерни охлюви. До този момент в екоинспекцията не са депозирани уведомления за регистрация.

На територията обслужвана от РИОСВ-Шумен има една ферма за отглеждане на охлюви, тя е в Търговище. Фирмата-собственик е информирала екоинспекцията за дейността си, която включва и изкупуване на охлюви. В срок до 5 юли на текущата година в екоинспекцията трябва да бъдат декларирани всички количества изкупени охлюви, които не са изнесени в периода 10 май - 30 юни, както и мястото на съхранението им.

За нарушения на режимите, регламентирани в заповедта на министъра на околната среда и водите, Законът за биологичното разнообразие предвижда глоба от 100 до 1 000 лв. или имуществена санкция от 200 до 5000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.