1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нови протести на фермери в Берлин

Нови протести на фермери в Берлин

Шествието премина през правителствения квартал и стигна до Бранденбургската врата

Няколко стотин фермери излязоха на протест в Берлин, за да изразят недоволството си срещу новите законодателни мерки, целящи по-добра защита на насекомите. От полицията в германската столица съобщиха, че в тракторното шествие са се включили около 400 машини.
 
Шествието премина през правителствения квартал и стигна до Бранденбургската врата, където стопаните разпънаха транспаранти със своята критика. На плакатите бяха изписани лозунги като "Идеологията не засища", "Фермерите фалират, храните са от внос" и "Стига ограничения за селското стопанство.
 
Повод за недоволството е законопроект за защита на насекомите, одобрен през февруари от правителството на Ангела Меркел. Основна точка в новите правила е намаляването на препаратите за растителна защита. Според стопаните това ще доведе до спад на добивите и увеличение на вноса на храни. В речите си пред Бранденбургската врата ораторите посочиха, че политиците не се съобразяват с исканията и нуждите на селскостопанските производители, както е станало ясно още миналата година, когато бяха въведени нови ограничения за торенето.
 
Законопроектът за насекомите е в дневния ред на втората камара на германския парламент този петък. Промените в законодателството бяха обект на ожесточени спорове между министерствата на земеделието и на околната среда, продължили няколко месеца. Предвидено е зелените площи, богати на биологични видове, както и ливадите с овощни дървета да бъдат запазени като биотопи за насекомите, т.е. там да не се прилагат препарати. Фермерите от своя страна се опасяват, че това ще доведе до по-слаби добиви.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.